Život na Malti: Srbija vs Malta, ko je bolji?

U današnjem postu ću vam predstaviti tri stvari po kojima se Malta razlikuje od Balkana. Svaka država je različita na svoj način i poseduje spektar mana i vrlina. Ako niste pročitali tekst na temu pozitivnih i negativnih strana života u inostranstvu, ostavljam vam link do njega.

Kako sam se pre tri meseca preselila na Maltu odlučila sam da vam kroz razne tekstove dočaram kako je živeti na ostrvu. Današnji tekst će biti samo jedan deo onoga što vam spremam za ovaj serijal. Pa počnimo!

VODA SA ČESME NIJE ZA PIĆE

Za one koji ne znaju, na instagram profilu sam postavila “Ask me” sa temom Malta, i jedno od pitanja je bilo- “Po čemu se Malta najviše razlikuje od Srbije?” Moj odgovor je bio po vodi za piće i sada ću vam detaljno objasniti o čemu je reč. Malta kao ostrvo ne poseduje ni jednu planinu, reku i jezero, već je sa svih strana okružena morem. Pa u čemu je onda problem? Voda sa česme nije otrovna ili štetne po ljudsko zdravlje, međutim strancima može smetati. Voda koju Maltežani piju je morska voda koja je prečišćena, međutim ona i dalje poseduje onaj metalan ukus i pomalo je slana.

Kakve reakcije ona može izazvati nisam sigurna, ali Đole je jedne godine ne znajući popio ne flaširanu vodu u Grčkoj, što je rezultiralo groznicom, temperaturom i mučninom. Kako su građani Malte svesni da im je polovina stanovništva stranog porekla, flaširanu vodu prodaju na svakom ćošku. Cene su razumne i u većim marketima (Lidl i Špar) imate nekoliko dobavljača. Voda kao voda, pa tako mi kupujemo jeftinije jer je pored pića sipamo u aparat za kafu.

Što se tiče kupanja, pranja veša i sudova, ona je odlična. Pitali su me da li smeta to što je slana, i da li po koži ostaje so. Ne, ona je pročišćena i ako vam ne dođe u kontakt sa ustima, nećete ni znati da je slana. Takođe, lično ispiram usta sa vodom sa česme, i do sada nisam imala nikakav problem. Za kuvanje ručka takođe koristim običnu vodu, jer ključanjem gubi metalan i slan ukus, i ne pravi problem organizmu. Tehnički bi mogla svaki put prokuvati vodu kada bih osetila žeđe, pa sačekati da se ohladi, ali je mnogo lakše kupiti flaširanu. Iskreno sam se plašila da ću iz navika nekada popiti vodu sa česme, ali moj strah je bio nepotreban.

OVDE VOZI “SUVOZAČ”

Malta je dugo bila Engleska kolonija, pa se i dan danas ovde oseća uticaj Engleske. Volan se nalazi na kontra strani, što znači da pri prelasku ulice se gleda desno pa zatim levo. I dalje se nisam navikla na to, pa me često ume iznenaditi auto koji ide iza mene, dok čekam da mi dođe u susret. Ja nisam vozač, ali kažu da se čovek brz navikne da vozi sa suprotne strane, verovaćemo im na reč. Međutim, Malta uopšte nije država za vožnju jer poseduje puno dvosmernih ulica koje su nalik jednosmernim. Zbog svoje veličine, konstantna je gužva na putevima i ni malo nije lako izbeći gužvu. Bila sam šokirana kada sam čula da na svu tu muku, većina Maltežana poseduje čak i po tri automobila, totalno ludilo!

ENGLESKA JE PODIGLA TRI PRSTA NA MALTI

Ovde se zapravo radi o utičnicama koje su britanske u celoj državi, iako je Malta Evropska država u Evropskoj uniji. Vrlo lako se mogu naći evropski adapteri tako da to nije nikakav problem. Razlog zašto sam spomenula ovu razliku je taj da većinu uređaja prodaju sa evropskim adapterima, jer dosta manje proizvoda dobavljaju iz Engleske. Tako smo u stanu zatekli televizor, toster, razne lampe sa našim adapterima ubačenih u britanske utičnice.

Cena evropskih adaptera se na Malti kreće od 1,30e pa na dalje, tako da ih ovde možete naći po razumnoj ceni. Ako se selite na Maltu na privremeno ili za stalno, bez ikakvog problema možete poneti manje aparate sa sobom, kao što smo mi poneli aparat za kafu, fen, zvučnike, mašinicu za brijanje itd… Ono što vam može praviti problem pri nošenju stvari je avion kao jedino prevozno sredstvo bez presedanja, ali verujte da na kraju sve ispadne kako treba.

Ako ste mislili da je kraj, prevarili ste se. Nakon katoličkog Uskrsa, na Malti ne možete naći farbu za jaja, kao i ostale lepe stvari poput čokoladnog zeke, korpice itd. Ja sam to doživela juče, međutim našla sam boju za kolače.

U nekom narednom tekstu ću vam pisati o ostalim razlikama, kao i drugim zanimljivostima sa Malte.

*BONUS

Ako planirare posetiti Maltu, predlažem vam dve fenomenalne ture o kojima ćete dugo pričati. 🙂

Pozdrav!

30.04.2021

3 thoughts on “Život na Malti: Srbija vs Malta, ko je bolji?”

  1. Повратни пинг: Zašto ne verujemo dovoljno u sebe? - Stranice života

Оставите коментар