Da li vidiš sebe?

Svi smo se susreli ili se i dalje susrećemo sa pitanjima “ gde i kako vidimo sebe trenutnu ili za par godina „. Isto tako se dešavalo da vi ili osoba kojoj je pitanje bilo upućeno nije znala dati odgovor u potpunosti ili uopšte. Često su takve osobe posle ne davanja odgovora kritikovane ili im se počinju nametati neke ideje, poslovi, škole itd od strane ispitanika. To nije i niti će biti rešenje koje će pomoći osobi koja trenutno ne može jasno videti sebe.

Nikada nisam čula pitanje “ da li vidiš sebe? „, a to je pitanje koje treba biti postaveljeno pre ili posle pomenutog pitanje “ gde vidiš sebe? „. Kako deci tako i odraslima se dešava da sebe u potpunosti zapuste i počnu sebe gubiti iz fokusa. Počinju videti život koji se dešava oko njih, a prestaju videti sebe, pa iz tog razloga kada im neko postavi lično pitanje oni često ga ne umeju dati. Nije strašno ne videti sebe ako toga zaista počneš biti svestan. Probuđena svest je početak rešavanja problema i pronalaženja ciljeva i svrhe. Samo pitanje “ da li vidiš sebe? “ nateraće osobu da otvori oči i prizna da sebe ne vidi, a samim tim priznanjem stanje se počinje menjati.

Razlozi zašto nekada sami sebi ispadnemo iz vidnog polja su razni, ali jedan od presudnih je ne posvećenost svome duhu i srcu dovoljno. Takođe razlog može biti prevelika briga ili opterećenost drugim ljudima i stvarima koji nam ne ostavljaju vremena za nas same. Svakako trebamo znati da smo mi, kao što uvek kažem, jedini koji upravljamo svojim životom, pa tako moramo znati kada dajemo sebe previše stvarima koje nas sputavaju u našem rastu i razvoju.

Budite svesni da osoba koja trenutno sebe ne vidi, ne može sebe videti ni u budućnosti. Pa joj se iz tog razlooga mora dati do znanja da treba „progledati“. Isto tako ne možemo odmah dati zaključak da neko sebe ne vidi, jer se dešava da joj je samo takav dan došao. U principu se jasno vidi ko je stvarno upao u lošu fazu zapostavljanja sebe a kome jednostavno danas nije dan. Bilo kako bilo napad je najgore rešenje, pa zato nemojte napadati nikoga ko nije sasvim svoj trenutno. Pitajte ga da li želi da mu pomognete, savetom ili jednostavnom pričom iz svog iskusta ali nemojte biti prenapadni. Sa ljudima koji ne vide dobro ili uopše sebe mora sve ići polako i bez forsiranja, na kraju će oni sami sebi znati pomoći.

Moramo znati kada su u pitanju deca da oni još uvek nisi dovoljno dobro upoznali sebe pa da iz tog razloga često menjaju interesovanja ili škole koje žele upisati. Nemojte im nametati vaše želje, već ih jednostavno pustite da sami donesu odluke. Vaše želje su vaše, a oni sami znaju i moraju doneti svoje. Roditelji su tu da vaspitaju i vole svoju decu, ali deca ne moraju živeti život koji žive ili su želeli živeti njihovi roditelji. Ako im želite pomoći jednostavno im postavite pitanje da li i kako trenutno vide sebe, kako im se čini život trenutno i da li su zadovljni. Na taj način ćete ih pokrenuti i naterati da se zapitanju da li negde greše ili ne.

Ovo sve se takođe može primeniti i na odrasloj osobi, možda će biti malo teže ali sigurno će biti delotvorno.

Bonus*

Kada vam neko da ili vi sami sebi date odogor “ kako vidite sebe trenutno i da li vidite sebe „, znaćete koliko ste zadovoljini sadašnjim životom. Uvidećete šta vam se ne sviđa i šta želite promeniti i stići do odgovora bez postavljanja pitanja kako i gde sebe vidite u narednom periodu.

Sadašnjost određuje našu budućnost.

Pozdrav!

6 thoughts on “Da li vidiš sebe?”

Оставите коментар