Evo kako na zanimljiv način naučiti strani jezik

Pošto sam sama sebe uspela da motivišem dajem sebi pravo da motivišem i Vas.

Dugo sam bežala od svega što se neda naučiti za kratko vreme, pokušavala sam na razne načine skratiti što se više može a i ne može kratiti i tako u krug. Odustajala sam možda i pred sam cilj i bila ljuta što sam „protraćila“ svoje dragoceno vreme na nešto od čega nema  koristi. Ali nisam bila upravu. Da bismo stigli do cilja potrebno je zaista puno vremena, čak toliko da i na trenutak zaboravilo čemu težimo. Zato sam odlučila ( koliko je u mojoj moći ) da više ne razmiljam konstantno o cilju već da malim koracima koračam ka njemu.

Današnji blog govori o tome kako sam otkrila metodu učenja stranog jezika na zanimljiv način.

Pre par meseci sam se preselila u Austriju, dok sam bila u Srbiji pohadjala sam kurs Nemačkog jezika i stekla sertifikat sa položenim stepenom A1. Ali taj stepen mi nije dovoljan za rad pa čak ni komunikaciju u Austriji, pa sam odlučila da nastavim učenje sama. Koristila sam razne aplikacije, sajtove, gledala razne klipove na YouTube- u ali ništa nije davalo željene rezultate. Kada kažem željene rezultate mislim da nije davalo nikakve i da sam tapkala u mestu. Sve ovo od navedenog je kratko držalo moju pažnju, i tada sam shvatila da moram naći neku metodu koja će mi biti interesantna na duge staze. Slobodno mogu reći da u meni živi jedno dete koje voli da se igra, zauvek. Tako sam uz pomoć prijateljice saznala za metodu koju sam nazvala „metoda sa papirićima“. To je bilo nešto neverovatno za mene, pa sam odmah počela. Metodu sa papirićima sam prilagodila sebi onako kako mi odgovara ali se nisam štedela. A sada ću vam objasniti kakva je to metoda.

 

Metoda učenje stranog jezika uz pomoć papirića

Papiriće ili kartončiće možete kupiti u bilo kojoj knjižari a ako želite možete ih i sami napraviti. Ja ih kupujem jer seckanje mi oduzima puno vrmene (seckala sam pa znam). Tehnika je prosta kao pasulj, naima prvo što morate uraditi je pronaći strane reči, bilo bi dobro da za početak pronadjete od 50 do 100 reči. Uz pomoć papirića učimo sve glagole, imenice, veznike, zamenice… ali ja sam za svaku kategoriju napravila određen metod učenje. Zajedničko za sve kategorije je to da se na jednoj strani papirića napiše strana reč a na drugoj njen prevod.

Pošto ja učim Nemački a on je specifičan jezik pogotovo zbog članova koji idu uz imenicu, zbog toga sam sebi napravila puškice. Svaki član sam povezala sa jednom bojim (markerom), der- žuza, das- narandžasta i die- roza. Ako jezik koji učite nema članove, boje možete koristiti za nešto drugo.

Imenice Kao što sam već pomenula sa jedne strane je strana reč a sa druge njen prevod, npr: Oko- das Auge, i pošto je oko srednjeg roda DAS , narandžastim markerom povlačim vodoravnu crtu na papiriću sa obe strane. Vi možete staviti bilo šta, tačku, srce, kružić.. bitno je samo da je u mom slučaju narandžaste boje. Naš mozak veoma dobro pamti detelja, tako da će mu ta boja sigurno ostati u memoriji. I to bi bilo sve što vam je potrebno da bismo naučili strane imenice.

Glagoli- Kada učimo glagole bitno je da ih znamo u tri osnovna vremena a to su: sadašnje, buduće i prošlo vreme. Pošto sam ja neko ko ne voli da proučava gramatiku stranog jezika odlučila sam da i glagole učim na prostiji način. Naime, napišemo na papirić glagol na stranom i našem jeziku kao što smo radili i sa imenicama, a zatim sa one strane na kojoj je glagol na stranom jeziku radimo konjugaciju glagola kroz navedena tri vremena. Ona ne mora biti opširna, a evo i primena. Primer: Glagol je Tun-činiti nešto, u sadašnjem vremenu: ich tue, du tust, er/sie/es tut, wir tun, ihr tut, sie tun. Prošlo vreme: haben getan. Buduće vreme: werden tun.                                                              Još jedna puškica koju možete koristiti za glagole je da sa tačkom ili crtom naznačite nepravilne glagole.

Najveća muka i pola posla su upravo imenice i glagoli, ostale reči nemaju neke specifične metode, ali mogu imate više značenja pa zato pišite sve prevode da ne dođete u situaciju da ne razumete šta vam neko želi reći.

Bitno čak možda i presudno je to da reči morate izgovarati naglas jer jedino tako ostaju u našim glavama. E sada pitanje koje očekujem je „KOLIKO REČI DNEVNO UČITI?“ , a odgovor je koliko želite, čak i ako se odlučite da učite i jednu reč dnevno, za mesce dana ćete znati 30. Bitno je da učite svaki dan i da se preslišavate što češće, i videćete rezultate koji će biti fenomenalni.

Srećno u učenju stranog jezika i pišite mi u komentarima da li ova metoda na Vas ima isti uticaj kao na mene.

3 thoughts on “Evo kako na zanimljiv način naučiti strani jezik”

  1. Повратни пинг: Učenje i pamćenje kroz igru – Mama može sama

Оставите коментар