Kako knjige menjaju pogled na svet?

Sa čitanjem smo počeli još u osnovnoj školi ako ne i ranije, to je bilo čitanje lektira većinom preko raspusta. I u to vreme sam volela čitati ali knjige koje ja želim a ne one koje su mi nametnute. Bilo i je i zanimljivih lektira ali bilo je i onih koje nisam mogla svariti. Kasnije u višim razredima došao je period kada sam mogla između par lektira odabrati jednu  po svojoj želji…..

Tek kada sam krenula u srednju školu počela sam zaista biti prisutna u svetu knjiga. Potrebno je vreme sazreti za prave knjige koje nam se nameću i suviše rano. Pa sam tako neke tek posle drugog puta mogla razumeti. U svetu knjiga ništa ne ide na silu pa tako ne vredi ni na silu čitati. Čitanje se ili voli ili ne voli. Ali jedno je sigurno, knjige menjaju naš pogled na svet.

Bez obzira na žanr, svaka knjiga ima neku pouku i iz svake knjige izlazimo pametniji. Čak i one knjige koje deluju jednostavne i opuštajuće uče nas kako da zaboravimo sve probleme koje imamo i da prosto uživamo. Loša knjiga i knjiga bez pouke ne postoji, postojimo mi koji nismo spremni za nju.

Kako to da nismo spremni za neku knjigu?

debby-hudson-0LY01w8R4ew-unsplash.jpg

Svako od nas ima neka uverenja koja su prisutna godinama, ta uverenja se ne mogu promeniti u trenutku. Potrebno je vreme. Knjiga koja se ne poklapa sa trenutnim našim stanjem može delovati dosadno ili glupo. Pa ćemo pre uzeti neku drugu koja je ista kao mi. Ovo nas ne treba baciti u očaj, jer knjiga bira nas a ne mi nju. Što znači kada budemo spremni za menjanje i prihvatanje promena, osetićemo da želimo pročitati neku knjigu koju smo ranije odbacili

Evo jednom mog ličnog primera. Kupila sam jednu knjigu još pre dve godine, i zaista sam bila uzbuđena njenom kupovinom mislivši da ću je početi čitati čim dođem kući. Ali nisam, knjiga je stajala na polici celu godinu dok sam ja čitala neke druge knjige. Uzela sam je čitatati tek kada sam nesvesno počela istraživati temu koja se nalazila u knjizi. Da bi se kasnije dogodilo nešto u čemu mi je baš ta knjiga pomogla.

Knjige nisu zabava koja nam pomaže da nam vreme brže prođe, one su naš alat ka boljem i uspešnijem životu.

Knjge menjaju naša razmišljanja, one su naši životni učitelji. Zanimljiva činjenica je da nas knjige vraćaju ako nismo sve što smo trebali savladali u potpunosti. Sigurno vam se desilo da iznenada želite neku knjigu opet pročitati, i pročitajte je obavezno. Nešto vam je u prvom čitanju promaklo, a i te kako je važno. Mnogo puta sam čula da neko kaže da mu je knjiga pri drugom ili čak trećem čitanju potpuno drugačija, kao da je čitao potpuno drugu knjigu. Ustavari, sama osoba koja ju je čitala se promenila, više nije to ista osoba.

Prihvatajmo sve naše promene, jer svaka promena vodi do onogo što želimo biti.

Mi knjigu osećamo ne morajući uopšete čitati njenu poleđinu, pa se često desi da se zalepimo za neku mislivši da nam se dopadaju njene korice. Ustvari smo svesni da će nam ona u jednom periodu  života biti od izuzetnog značaja. Takvu knjigu treba kupiti bez razmišljanja, takva knjiga je života vredna.

Kada „slučajno padne“ sa police, ona je pala sa jasnom namerom. Ne vraćaj je dok je ne pročitaš, jer će pasti opet.

Knjige su naši najbolji prijatelji i svako druženje sa njima mora ima neki razlog. Razlog znaju one a ne mi, mi ih samo trebamo prihvatiti i pustiti da sve obave kako one žele.

Ako ovog trenutka osećate potrebu za čitanjem, idite do vaše police, zbaćete koja je prava i vaš pogled će se vraćati na nju, knjigu koja menja pogled na svet.

stacked-books-1333742.jpg

Pozdrav!

1 thought on “Kako knjige menjaju pogled na svet?”

Оставите коментар