Kako pomoći sebi kada dođe do napada panike

Sa napadima panike su se svi susreli makar jednom u životu. Ubrazan puls, kratak dah su samo neki od simptoma koje uzrokuje panika na koju ipak možemo uticati. Taj neprijatan osećaj je važno ublažiti, te sami sebi moramo smiriti. Pre nego što počnem sa predlozima koji bi vam mogli pomoći, važno je znati da ako imate česte i jače napade panike, bitno je posetiti specijaliste. Ovaj tekst vam može pomoći kako biste se smirili, ali ne može rešiti sve vaše probleme.

Ubedi um da si dobro

Kada iole dođete sebi, važno je ubediti um da se osećate dobro. Umesto što ćete ponavljati kako se plašite i razmišljate o najgorem scenariju koji vam se može desiti, potrudite se da razmišljate pozitivno. Ponavljajte naglas ili u sebi da ste odlično, da ste dobro i da se osećate jako i hrabro, i veoma brzo ćete se osetiti bolje. Osmeh na licu i lepe reči će uticati na to da vam um poveruje i umiri telo.

Kako napadi panike nastaju? Jednostavno ako se susrećete sa nečim prvi put, vaš um naviknut da zna šta ga čeka, panikom će vas pokušati spečiti u doživljavanju nečega novog. Ako vi njegove signale ignorišete, panika će biti sve jača i jača. Iz tog razloga je bitno umiriti um lepim i hrabrim rečima i time mu promeniti fokus. Suprotno od prvog doživljaja, već doživljena neprijatna situacija koja uzrokuju paniku je mnogo jača. Ona se može javiti par dana pre same situacije, i ometati vaš život. U tom slučaju, hrabre reči nekada ne daju rezultate pa je bitno kombinovati više metoda.

Skreni misli i pripremi se

Skrenuti misli na iznenadne situacije nije ni malo lak način, ali je i te kako dobar kao priprema za ono što sledi. U slučaju da morate uraditi nešto što će u vama izazvati paniku, jedna od dobrih tehnika je umirujuća muzika. Ako situacija dozvoljava, onda je dobro slušati umirujuću mužiku u toku panike sve dok se ne osetite bolje. Ovo ne važi za situacije u kojima vam može biti ugrožen život, tada trebamo biti što budniji i oprezniji.

Još jedna, svima poznata tehnika koja pomaže je brojanje. Dok brojite polako, zamišljajte brojeve u omiljenoj boji ili u obliku nečega što volite. Recimo mačka može svojim telom formirati brojeve koji se smenjuju. Na taj način ćete skrenuti misli, a telo će se polako vraćati u normalu.

Ono što možda čak i najbolje umanjuje paniku ali je nateže izvesti, je neplanirano skretanje misli na neke lepe događaje. Nije važno da li se vraćate u prošlost ili maštate o nečemu, um će se istog trena makar na sekund osetiti bolje. Nažalost tada je teško zadržati fokus, jer misli lutaju, te ćete se na kraju vratiti u sadašnji trenutak. Tada će se i panika vratiti, koja može biti još jača. Iz tog razloga je mnogo bolje fokusirati se na jednu tehniku kao što je brojanje.

Pričaj sa nekim, a zatim uposli sebe

Ono što uvek može umiriti je baš razgovor, ali je važno pričati o lepim stvrima. Ako ste sami, pozovite poridicu ili prijatelja i vodite klasičan razgovor. Šale će vas takođe umiriti i skloniti od crnih misli. Čim završite razgovor, uposlite sebe sređivanjem kuće, završavanjem nekog posla itd. Posla uvek ima, a on je najbolji lek za uklanjanje dosadne panike. Nemojte se preforsirati ako se ne osećate fizički dobro, već u tom slučaju ako ste kod kuće, pokušajte odspavati malo.

Priroda i šetnja vas takođe može umiriti u kombinaciji sa lepih i hrabrim rečima upućenim sebi. Trudite se da pomognete sebi koliko god možete, a kada panika prođe, preispitajte se zašto je do nje došlo. Svaka panika u sebi krije razloge njenog postojanja, koje morate otkriti.

Pozdrav!

Svetlana Pantović

Оставите коментар