Kako sam zavolela igru remi?

Karantinski dani su u toku, kada sve ovo prođe verovatno ih se nećemo ni sećati. Ali sam sigurna da ću se sećati trenutka kada sam zavolela igru remi. Kao što znamo karte u današnje vreme retko ko igra, one obično stoje u nekoj zavučenoj fioci ili ormariću. Trenutak kada izviru iz pećine prašnjave je nestanak struje. Čim se struja povrati i one se vraćaju u tamnicu do daljnjeg. Pošto je sada situacija malo drugačija, odnosno imamo struju ali većinu dana provodimo u kući, stare rutine postaju ponovo moderne. Kao mala sam igrala klasične igre, kao što je mala dvojka, igra koja je bila pokušaj pokera a kasnije poznate igre, uno i mau mau…

Kada je meni i mužu, odnosno mužu dosadila igra mau mau u ovim karantinskim danima, odlučio je da me nauči remi. Moram vam priznati dugo sam se nećkala i odlagala to učenje, igra mi se činila nekako teška i komplikovana. Posle par dana odlaganja, odlučila sam da želim da me nauči, i od tada nije prošao dan bez makar jedne partije.

Što se tiče početničke sreće, u remiju je nisam imala uopšte. Kako su se ređale partije to sam brže gubila, ali me to nije sprečilo da uživam u daljoj igri. Posle par dana vežbe dobila sam prvu partiju i tog dana se igri nije video kraj, dok mom mužu nije izašla na nos (smeh). Tada sam shvatila da sam zaista mnogo toga propustila što ovu igru nisam znala ranije. Verovatno bih sve oko sebe davila da igramo, a možda postala i šampion. Bilo kako bilo ako ovim tempom budem nastavila, sigurna sam da bih mogla držati privatne časove u ramiju.

Ranije generacije dobro znaju ovu igru i sigurno je isto tako rado i igraju. Isto tako sam sigurna da današnje generacije ne znaju o čemu pričam. Zato sam odlučila da ovaj tekst ne bude samo o mom iskustvu, već ću vam napisati i pravila igre. Verujem da će većina vas koji ne znate igru ili je niste dugo igrali, posle ovog teksta poželeti jednu partiju. Što se mene tiče ja sam uvek raspoložena, ako nađete neku online verziju, šaljite mi zahteve za igru.

Pravila igre

Ako igrate u dvoje ili više igrača, onda su vam potrebna dva špila karata (za ovu igru se koriste i džokeri). Treći špil se dodaje kada igru igra više od šest ljudi.

(Ja ću na dalje pravila objašnjavati kao da dvoje ljudi igra, jer mi je tako lakše)

Lepo promešajte karte, i dajte protivniku da preseče špil i da izvuče jednu katru odozdo i stavi je na talon. Ako se onome ko je sekao špil dopada karta koju je presekao, on je može zadržati, isto to važi za drugu kartu koju može uzeti drugi igrač.

Suprotan igrač od sekača špila deli karte. Deli tako što protivniku daje 3 karte, a sebi dve. Tako deliti još šest puta, i u rukama igrač koji igra prvi treba imati 15 karata, a ostali 14. Kada su karte podeljene ostatak karata se stavlja na talon pored istaknute karte koja se može uzeti jedino u slučaju da vam ona fali za pobedu u jednom potezu.

E sada stižemo do poente igre, a to je ostati bez i jedne karte u rukama. Odnosno izložiti sve. A to se postiže tako što pravite kombinacije. U ovoj igri imamo samo dve kobinacije koje vas mogu dovesti do pobede. Prva kobinacija je da skupljate karte po brojevima u istom znaku i da dobijete remi. Recimo da skupite od jedinice pa do kralja u hercu sve karte. Vi se takođe možete izložiti i ako nemate sve od 1 do kralja. Druga varijanta je da skupljate samo iste brojeve, npr četvorka karo, tref, herc i pik.

Možete se izložiti jedino ako imate u nizu tri karte u bilo kojoj od navedenih kombinacija. Ali ako ste npr izložili damu herc, tref i pik, i u nastavku partije dobijete damu karu, vi je možete stavitu u navedeni niz.

Igra se odvija tako što osoba sa 15 karata prva baca kartu koja joj nije potrebna. (igrači u prvom krugu mogu uzeti kartu koju je protivnik bacio na talon, u daljim krugovima to mogu uraditi jednino ako će se posle nje izložiti), Drugi igrač vuče kartu iz špila i baca kartu koja mu nije potrebna. I tako svaki naredni krug. Prvo izlaganje izvodljivo je jedino ako zbir karata koje bacate je 51. Na dalje se možete izlagati bez ograničenja u zbiru. Ako ste se i vi i vaš protivnik izložili, imate pravo slagati i protivnikove nizove i na taj način smanjivati broj karata u ruci.

Da napomene da u igri remi kec može biti broj jedan i broj 10, u zavisnosti sa čim se kombinuje. Ako ide redom 1,2,3 onda vam je jasno. Ako imate jedinicu u hercu, trefu, karo i piku onda nosi broj 10, isto važi ako ga stavite posle kralja. Kralj=10, dama=10, žandar=10.

Bitnu ulogu igra džoker koji menje bilo koju kartu, npr imate niz u piku, jedan, dva, četiri, pet, fali vam trojka ali imate džokera. Vas džoker će se u ovom slučaju ponašati kao trojka pik…

Nadam se da vam nisam baš komplikovano objasnila i ne zamerite ako sam sam nešto zaboravla da napomene. Uživajte u ovoj igri koja je i interesantna i razvija vaše vijuge.

 

20200418_0914303020970860238761111.jpg

Pozdrav!

5 thoughts on “Kako sam zavolela igru remi?”

  1. Kada sam bio mlađi obožavao sam kartaške igre, šah i druge legendarne društvene igre poput monopola. Znao sam ih gotovo sve a u kartama i šahu bih pobjeđivao sve u porodici. Nažalost dugo vremena nisam igrao niti jedne od ovih igara pa bi mi baš dobro došlo da obnovim znanje, a svakako nemam drugih obaveza dok traje karantin . Hvala ti što si mene ali i ostale čitatelje podsjetila na ovu odličnu igru s kartama. Veliki pozdrav!

    alekboras.blogspot.com

  2. Повратни пинг: Moja 2020. godina – S. Pantović (Stranice života)

Оставите коментар