Kuvanje je lako, kuvati može svako

Ja nisam neka profi kuvarica, niti sam bloger kuvarica, ali sam neko ko iz ličnog iskustva vam želi dokazati da svaki recept može uspeti. Od kako sam sama počela spremati jela iskreno ću vam reći da mi je samo jedno, a to je spanać, ispao loše. Delimično je do mene a delimično do kašastog spanaća koji više ne kupujem. Ostala jela su uspela bolje nego što sam očekivala.

Prvo što morate znati je to da ćete zaista početi dobro spremati jela tek kada se odselite od kuće. Do tad ćete (većina nas) znati napraviti sendvič, jaje na oko i eventualno palačinke. Zar nisam upravu? Sve dok su nam tu roditelji koji prave klopu umesto nas, mi se nećemo nešto mnogo potruditi. Eventualno ćemo dekorisati tortu koju je mama umesila samo da bi mogli olizati šerpu u kojoj se kuvao puding i topila čokolada. Koliko god godina imali mikser ćemo uzeti u ruke iz istog razloga kao i malo pre. Kada se odselimo, prepušteni smo sami sebi, pa ako se ne potrudimo ješćemo „ništa“. Ali ne gubite nadu jer postoje cake i fazoni koje jelo čine ukusnim.

Prvo i osnovno je da mi sebe ne sputavamo i ne govorimo da nešto ne možemo i ne umemo, već recept u ruke i na posao. Sve se može kada se hoće, a vremenom postane rutina. Gramaža kao gramaža ne mora biti u gram, ali je za nas početnike je bitno da bude slična kao u receptu. Nema predaje i odustajanja na pola, i ako deluje teško, već kutlaču u ruke. Recept možemo menjati jedino ako nešto nije neophodno. Nemojte izbaciti jaja ili mleko iz neke pogače, jer ne znam na šta će to ličiti. Jako je bitno kuvati iz ljubavi, pa zato u jelo uvek dodajte malo osmeha, pažnje, strpljenja i brige. Obrok će odmah biti ukusniji i obaraće sa nogu.

Teška jela ne postoje, i sve ono što nam je delovalo „vauuu“, samo deluje. U principu sastojci se vrte u krug i nijanse su u pitanju. Kada savladate osnovno, onda možete početi eksperimentisati. Tada počinje zaista biti zabavno i čarobno gledati kako stvaramo umetničko delo. Dodaj ovo, oduzmi ono i eto novog jela, a samo je malo promenjeno. Nemojte se plašiti promena i izlazite što više iz zone komfora, osećaj je fenomenalan.

Recepti ne uspevaju jedino ako se nismo dovoljno potrudili ili smo skratili proces pripreme. Neka jela zaista zahtevaju dugu pripremu, ali znajte da ako tu pripremu skratite i minut, postoji šansa da neće biti onakvo kakvo je trebalo biti. Budite strpljivi i sami izračunajte da li imate dolvoljno vremena za jelo koje zahteva vreme i pažnju. Mnogo je bolje napraviti nešto što može stati u vaše slobodno vreme, nego spremati nešto za šta nemate ni vrmene ni živaca. Kuvanje je veština koja zahteva pažnju i posvečenost, pa se zato potrudite da ih imate što više.

Verujem da je jako teško posle napornog dana na poslu sa ljubavlju spremiti obrok, ali verujem da je mnogo lakše kada bi sami sebi rekli da ako mu dadamo ljubav naš obrok će biti ukusniji. Ne postoji čovek koji ne ume da kuva, pa zato probudite dobrog kuvara u sebi.

Znate ono „ljubav ulazi na usta“…..

Pozdrav!

Svetlana Pantović

2 thoughts on “Kuvanje je lako, kuvati može svako”

Оставите коментар