Moj dan iz snova

„Kako zamišljaš svoje venčanje?“

„Bajkovito, ja i moj princ koračamo u jednu prelepu budućnost zvanu brak.“

Tako počinje skoro svaka ljubavna priča. Za nas žene dan venčanja predstavlja jednu od najbitnijih stavki u životu, i ona se skroz razlikuje od muške. To je naš dan iz snova koji nam niko ali zaisita niko ne može upropastiti. A da bi on zaista bio čaroban potrebno je uložiti puno truda. Iako iz ugla posmatrača deluje jako lako spremiti proslavu u realnosti i potpuni drugačije.

Pre nego što počnem sa samom pripremom, moram odvojiti par pasusa za par bitnih stvari koje vam mogu pomoći i razrešiti misteriju savršrenog venčanja.

MISTERIJA ZVANA „VENČANJE MORA BITI SAVRŠENO“

Kada bih rekla da je proces pripreme bio lak i jako lep onda bih vas lagala. A to mi nije cilj pa ću zato biti surovo iskrena. Ni malo nije jednostavno i zahteva puno strpljenja, gutanja knedli i energije. Ovo strpljenje slobodno mogu uporediti sa dečijim vrištanjem ili plakanjem, ali Bože moj tvoje je i moraš ga istrpeti, a i voliš ga. Tako je i ovde, tvoje je i mora biti organizovano i gotovo.

Malo olakšavajuće u mom slučaju je bilo to što ja nisam previše zahtevna (što preporučujem i vama) u mnogim stvarima kojima većina pridaje značaj. Pa evo na samom početku ću vam reći drage moje buduće mlade, jedino mi same primećujemo detalje i ne očekujte da će ih bilo ko drugi primetiti. Ako vam je cilj ili ako ste takve da volite sve odraditi perfektno i u detalj i ako zaista volite običaje, onda nije na meni da vas sprečavam u tome. Ali ako to radite samo zato što običaji ili ljudi oko vas nalažu onda pažljivo čitajte nastavak teksta .

Da se ne lažemo, gostima je hrana a sa hranom ide piće i muzika jedino bitan faktor venčanja. Sve ostalo ih ne zanima. Znači buket skupog cveća koji bi stajao na njihovom stolu prošaran kristalima će im samo zapasti za oko i to je to. Zatim okačena jabuka na prozoru vaše zgrade ili pak na banderi takođe nema neku posebnu poentu, a pritom možete lako otići u veliki minus (razumeli ste šta sam želela reći). Same sa svojim izabranikom odredite koje običaje želite i tačka. Ja sebe nisam videla u pufnastoj venčanici i u takvoj se nisam ni udala. Imajmo svoj stav uvek i svuda, ipak ovo naš dan. I najbitnije od svega je: ne pravite dramu tamo gde drame nema i neće nikada ni biti. A dobro poznato je da se ne može svakome ugoditi, pa žašto onda i pokušavati.

Mi smo uspeli ugoditi sebe, i to je dan koji ću pamtiti do kraja života. I zaista ništa ne bih menjala.

IZA ZAVESE POZORNICE

Jedna uvodna rečenica, odlučila sam da vam samo napišem svoje iskustvo i preporuke bez kačenja slika, a na kraju teksta vas očekuje video snimak gde možete sve „uživo“ pogledati.

  • Venčanica Kada biste pitali lepši pol šta oduzima najviše vremena u pripremi venčanja, većina bi vam rekla da je to upravo traženje venčanice. Na moju sreću u periodu moje početne pripreme, pomogao mi je „Sajam venčanica“. Što bi se reklo više sreće nego pameti (smeh). Na moje oduševljenje nije bilo gužve na sajmu pa sam na miru mogla razgledati. Sve moguće brošure sam uzimala ni ne geledajući da li mi trebaju. Ma trebaju mi! Cilj sajma mi nije bila venčanica, već pronaći salon koji mi odgovara što se tiče izbora a i cena. Što znači da nisam žela probati više od jedne venčanice na samom sajmu, što sma i uradila. Naime želela sam videti kako mi stoji venčanica kao sama venčanica i doživeti osećaj mlade. Cilj obavljen i našla sam potencijalan salon u komo želim i završiti traganje. Pa verovali ili ne što rečeno to i urađeno. Zajedno sa majkom, sestro i drugaricom otišla sam na probu, i posle šeste, nađena je venčanica po mojoj meri. Na samom početku nisam znala tačno kakvu želim ali sam sam znala šta ne želim, a to je pufnasta i sa dubokim dekolteom venčanica. Što mi je olakšalo dalju probi i sam odabir. Tek posle samog odabira venčanice dolazi deo koji nije baš tako lep, naima venčanicu sam morala malo proširiti i skratiti, što znači još najmnje pet dolazaka na probu. Ali red bi bio da se malo i sama potrudim.
  • Dekoracija, bidermajer, cvetći za kićenje, platno za devera- Ja sam neko ko više voli da šopinguje preko interneta, pa sam tako dosta toga završavala preko društvenih mreža. Ovo je za mene bio manje stresan način nabavke svega što je moguće. Naravno stres dolazi tek kasnije kada sam se zapitala šta ću raditi ako mi ne stigne sve na vreme ili možda uopšte ne stigne. Cvetiće za kićenje i platno sam naručila preko interneta. Zaista veliki odabir imate, samo je bitno da se sve lepo dogovorite sa prodavcem. Oko bidermajera mi je pomogla drugarica i preporučila devojku koja se time bavi. Želela klasicne roze i bele ružee.Nije mi baš takav stigao. Imao je male promene ali sam bila jako zadovoljna, jedina mana je bila ta što je bio pretežak. Što se tiče dekoracije restorana želeli smo dekorisati samo mladenački sto, a ostali stolovi su bili dekorisani od strane restorana u boji koju smo mi odabrali. Dekoracija je bila poklon on naše drage drugarice i zaista je izgledalo fenomenalno.
  • Restoran i muzika- Posto je venčanje bilo u junu želeli smo da svadba bude na košutnjaku pa je treženje restorana obuhvatalo taj deo grada. Našli smo ga jako brzo, i ono što je bilo presudno da ga odaberemo je bila prelepa bašta sa fontanom. Uslugom restorana „Filmski grad“ sam u potpunosti bila zadovoljna i sve preporuke. Muzika je nađena od strane mladoženjine porodice i bila je pun pogodak. Mladi i talentovani pevači i pevačice, da dobro ste pročitali. „Lex bend“ ima šest članova i svkoro svi su pevači što me je zaista oduševilo.
  • Kamerman i fotograf- Kamermana sam prepustila roditeljima, neka i oni imaju neku zamaciju. On je svoj posao odradio onako kako treba, iako ja na početku pripreme nisam želela kamermana, ali nisam pogrešila što je ipak bio tu. Evo još jedne pomoći, slobodno možete reći da sam imala više pomoći nego što sam nešto sam sama odradila, od strane restorana. Naime oni imaju svog ličnog fotografa, što je nama u potpunosti odgovaralo. Zajedničko slikanje je bilo na košunjaku i iskreno iscrpelo nas je baš. Slike se fantastične, ali proces slikanja dugo traje. Pogotovo što je na košutnjaku bilo jako vruće, pa smo zajedno sa kumovima jedva čekali da se završi.
  • Šminka i frizura- Nisam ih ja našla, i jako sam zahvalna na svakoj ukazanoj pomoći koju sam dobila, jer u procesu pripreme sam išla na časove Nemačkog jezika i dan pred venčnanje sam imala ispit. Tako da mi je zaista mi je bila potrebna što veća pomoć, da bih makar neki deo dana mogla posvetiti učenju. I položila sam! Kao što rekoh dugogodišnji frizer i šminkerka moje drugarice su me spremali. Posle više časovnog traženja frizure ona je bila prepuštena frizeru koji od mene napravio pravu damu sa stilom.
  • Mladenačka torta i ostali slatkiši- muževljeva porodica već duži vremenski period kupuje torte i kolače u poslastičarnici „Nadalina“. Vereovali smo im toliko da smo samo izabrali izgled mladenačke torte, a sastojke prepustili njima. Nažalost nisam stigla probati svaku, ali verujem da su bile fenomenalne.

Ostale priprme su bila u hodu i išle su bez problema.

Sve se može kada se hoće, bilo lako ili teško. I nije uvek kao u bajkama, najčešće je skroz drugačije.

Zaključak:

Drage moje buduće mlade,

nadam se da sam vam malo pomogla ovom mojom pričom. Budite spremne da će vam par dana pred svadbu svaki čas zvoniti telefon i da nećete imati mira, vreme za vas tada ne postoji. Budite zahvalne na svakoj pomoći koja vam bude data, jer zaista će vam trebati. Ne opterećujte se time da li ste naučile da plešete, ali pazite kako se potpisujete ako ste promenile prezime. Recite glasno DA. I jedite na svojoj svadbi obavezno, ne bi baš bilo prijatno da dolazi hitna po vas. Veselite se, pevajte, igrajte i pobegnite sa svog venčanja na kratko. Ipak je to jedan od najlepših dana u vašem životu.

Pozdrav!

Svetlana Pantović

9 thoughts on “Moj dan iz snova”

Оставите коментар