Ne ide uvek sve po planu

Cane doživotni policajac, a Milka policajac u kući i doživotno Canetova žena. Ko je njih spojio, sigurno nije bio pri zdravoj pameti. Beše to Canetov drug Pera, koji se nikada nije ni oženio. Njih dvojica nisu oduvek bili dobri drugovi, već ih je spojila čudna okolnost. Pera je došao u trećem razredu osnovne škole i seo na Canetovo mesto, sa kojeg je vrlo brzo bio proteran. Dugo su se njih dvojica mrko gledali, dok jednom poveća grupa dečaka nije napala Caneta. Cao razred ga je odbranio, tako da mu ni dlaka sa glave nije falila. Dugo se nije znalo ko im je javio, al’ sazna Cane na svoj način, da je Pera njegov heroj. Od tog dana postadoše bliski kao rod rođeni. Posle osnovne upisaše istu srednju, ali ih staviše u različita odeljenja. Uzaludno su pokušavali da ponovo sede zajedno u klupi, ali rezultata ne bi. Tako Pera upozna Milku, jaku, rumenu i odlučnu devojku.

Kako je vreme prolazilo, Pera odluči da spoji Milku i Caneta najviše radi sebe, jer mu neki predmeti nisu baš dobro išli. Kad to ču njegov rod rođeni, prasnu u smeh i reče da neće ni da čuje za devojke. Al’ kada su se muškarci nešto pitali, Milka zacrta da će da bude sa njim ili ga neće ni biti. Ih kako je samo znala da se naroguši kada nije po njenom, pa zapreti da niko iz razreda od nje neće prepisati domaći. Nekako Pera ubedi Caneta da makar popiju piće zajedno na deset minuta. Pristade on samo da spasi druga, jer mu Milka već danima stoji nad glavom.

Dogovoriše se njih dvoje da odmah posle škole produže na piće u obližnu kafanicu, kako bi se bolje upoznali. E to upoznavanje je tek za priču. Izabra Milka veliki sto za četiri osobe kako bi lepo mogla da se opusti i naruči umesto pića sve po redu. Malo da nabode meze, pa čorbu, salatu, meso, uze i bokal domaće sode i na kraju štrudlu sa makom. Preznojio se Cane jedno deset puta u toku upoznavanja, dok je cevčio domaću kafu. Šta je Milka mogla da pojede za jedno podne, njih dvojica bi jeli najmanje pet dana. U pauzama između zalogaja mu je pričala o rođacima koje je znala i koje nikada nije upoznala. Dragi Cane bi po koju reč prozborio uz kiselkasti osmeh, dok bi mu oči bile zakucane u zidni sat. Ni sami ne znaju koliko su dugo sedeli, ali one ne hte krenuti dok poslednju trunku iz tanjira nije pojela.

To popodne mu je otišla cela ušteđevina koju je s’ mukom skupio, i ne htede više ni da čuje za Milku. Pera je mesecima gutao knedle jer mu je drugarica iz klupe bila ljuta što se sastanak nije završio kako treba, i obeća mu da će biti fina ako nekako ugovori još jedan. Jadan Pera bi između dve vatre, pa ni sam ne zna kako posle dužeg vremena ubedi Caneta da joj pruži još jednu šansu. Kako bi mu se izvinila Milka ga pozva kod sebe kući, taman da ga upozna i sa svojom porodicom. Ni sam ne zna koliko puta je hteo da odustane od dolaska kod nje, samo dva puta se vraćao kući negde na pola. Treći put joj je stigao do vrata i zakucao sramežljivo. Visoka ženica otvori vrata i dade mu kućne papuče uz pozdrav. Samo što je hteo da sedne za sto, ispred njega se pojavila silueta u raskošnoj haljini na cvetove. Beše to Milka, našminkana i nalickana, kao prava lepotica. Otvoriše se Canetu usta i padoše skoro pa do poda, i ne htedoše se zatvoriti. Fino i mirno je proteklo veče, te završiše na kraj njih dvoje zagrljeni. Smotala ga a da nije dva puta trepnula, e takva je Milka bila. Zaboravio je Cane i na ušteđevinu i na bruku što je doživeo na prvom upoznavanju.

Svi su bili srećni i zadovoljni, a po najviše Pera svojim ocenama. Prođoše četiri godine brže nego što su hteli, te se dva druga zaposliše odmah posle srednje. U to vreme niko nije hteo biti policajac, pa Cane i Para lako dobiše svoja prva dva radna mesta. Posao kao posao, težak i naporan, a Milka bi još teža. Odluči ona da jedno jutro dođe dragom na posao i pred svima reče da hoće da se uda za njega. Cane osta zakopan za zemlju i ni da bekne. Počeše kolege da ga grle i ljube, te skuvaše svima po kafu. I tako Pera posta kum Canetu koji nije još želeo da se ženi, ali šta će.

Reklo bi se da je Milka bila i ostala policajac iako se nikada nije ni zaposlila, već je rađala i komandovala svima redom. Bilo kako bilo Cane je nju ipak voleo, a i ona je njega na neki samo njoj poznat način.

Pozdrav!

Svetlana Pantović

Оставите коментар