Potpuna koncentracija (vežba)

Ne postižemo je uvek ali kada je doživimo osećaj je fenomenalan, osećaj koncentracije. Odmah na početku ću dati lični primar koji me je inspirisao da vežbam na potpunoj koncentraciji. Kao i svaku devojku/ženu i mene je jako mrzelo oprati par tanjira od ručka, pa sam onako besna na sebe otišla i doživela prosvetljenje. Naime dok sam prala tanjire moje misli su bile usmerene samo na tu radnju a da toga prvih par minuta nisam ni bila svesna. Nisam imala misli, moj mozak je bio fokusiran samo na jednu radnju. Moj bes je nesto i iz čega se rodila moja želja za ovim osećajem uvek.

Normalno je da se ovaj osećaj dešava i na radnom mestu ali nije učestal, pa iz tog razloga se posao završava sporije i teže. Najačešće se javlja kada je problem veliki pa nam tada osećaj potpune koncentracije nije lagodan već jako neprijatan. Znate dobro na šta mislim, oni trenutci kada ne mislite ni našta sem na rešavanje ogromnog problema.

Kažu da je jedna od prednosti žena ta što mogu raditi više stvari odjednom, a zamislite da svakoj možemo biti u potunosti posvećeni i koncentrisani. Zato sam odlučla napraviti jedan eksperiment na sebi.

Vežba

Trenutno učim Nemački jezik i često mi se dešava da mi misli odlutaju i da se ne mogu posvetiti učenju kako trebe. Zato sam osmislila vežbu koja meni a i vama može biti od pomoći. Sve je u mozgu koji se mora prevariti jer drugačije neće popustiti.

Uzeću za primer vežbe šivenje, cilj nam je da sašijemo majcu. Pre nego što se počne sa samim šivenje bitno je skloniti telefon od sebe i sve što bi vam sigurno odvuko pažnju. A zatim veštački zamisliti da sedite na podu i da oko vas nema ničega sem igle i konca koje držite u ruci. Buklvalno da se nalazite u praznom prostoru.

Na početku je jako teško pa iz tog razloga što dalje od sebe sklonite sve što bi vam odvuklo pažnju, zvuk na telefonu obavezno ugasiti. Kada ubedimo mozak da ne postoji ništa se pomenutog proceš šivenja može početi. Da napomenem da je jako važno ovu vežbi izvoditi kada je vreme samo vaše, što znači da vas sigurno niko u tom periodu neće prekinuti,  niti ćete vi morati prekinuti vežbu  zbog obaveze koje imate. Noramalno da će vam misli bežati ali ih vraćajte na to što radite, u mom primeru šivenje. Kada vam koncentracija polako opada i kada vam već postane dosadno pokušajte da povratite izgubljenu koncentraciju ako je to moguće bar na još kratak period. Ako ne uspete, prestanite sa „šivenjem“. Jako je bitno da vežba traje samo onoliko koliko zaista možete biti koncentrisani nato što radite. Vremenom će vam biti lakše i lakše.

Ja svoju kncentraciju najviše vežbam pisanjem, jer tada ne mislim ni našta drugo osim  teme na koju pišem. Ne razmišljam o svojim već napisanim ili ne napisanim tekstovima. Već samo o sadašnjem trenutku.

Takođe još jedna vežba mi je odlazak u teretanu, i preporučujem je svima. Tamo bukvalno ne postoji niko sem vas samih, želja za boljim izgedom vas tera da se fokusirate samo na sebe i kocentrisani ste samo na to što radite.

Odlični rezutltati se stiču jedino ako se dovoljno posvetimo poslu koji radimo. Fokusiraj se.

I da dešavaće se da prođe i po par dana da se ne možete se koncentrisati, i u tom slučaju je bitan odmor.  Ponekada sam besna na sebe što se ne mogu posvetiti stvarima koje su mi zaista potrebne, ali u mom besu često se pokrenem i pronađem neki odgovor ili rešenje.

creativeness-2375169_1920

Pozdrav!

5 thoughts on “Potpuna koncentracija (vežba)”

  1. Повратни пинг: 5 saveta kako do novca dok pišeš knjigu - Stranice života

Оставите коментар