Praznična euforija 2019/2020

Ovaj post će baš biti u duhu blogmas-a i jako se radujem zbog toga. Neko sam ko voli sunce i vrućinu, verovatno iz razloga jer sam jako zimogrožljiva pa tek od +40 mi počinje biti loše. Sunce je najjači izvor energije i zaista osećam da moja energija se povećava kada sam izložena sunčevim zrakom. Međutim živim na delu planete gde leto nije jedino godišnje doba pa sam se morala prilagoditi i zimi.

U hladmim danima moje pravilo je: jedan sloj, pa drugi, pa treći, pa… i tako dok fizički mogu zakopčati jaknu od toliko slojeva. To je jedini način kako preživljavam hladne dane, znači umesto da me greje sunce napolju , moje sunce je na mene ispod jakne. Zvuči smešno a verujte i deluje, kada ja inače po prirodi jako mala, izgledam kao polarni meda. Ali briga me, najbitnije je da je meni toplo.

Sa hladnim danima nam dolaze i praznici što je još jedan razlog da ponekada nestrpljivo iščekujem zimu. Ove godine situacija je malo drugačija pošto sam se preselila pa moram ići u celokupnu nabavku. Kupovina je bukvalno od jelke pa do ukrasa, poklona i ostalih stvari, kojoj se radujem a i ne radujem u jednu ruku. Nekako je sam taj početak dosta zahtevan i svi znamo da je mnogo lakše kada već imamo hrpu ukrasa pa svake godine čisto onako kupimo po jedan. Ja sam neko ko obožava ukrase i lampice, pa da se ja pitam ceo svet bi toliko šljašteo da život ne bi bio izdrživ. Verovatno se zbog toga i ne pita haha.

Ove godine deo praznika ću provesti kući, a deo sa porodicom, tako da u neku ruku ću dva puta proći kroz proćes kićenja ali se ne bunim. Tehnički možda ne bih morala da kitim na oba mesta, ali to ne dolazi u obzir. Takođe još jedan novitet je da ću ove godine sama napraviti česnicu i Božićni ručak, pa neka mi je Bog u pomoći. Šalu na stranu biće mi jako interesantno  i drugačije nego svi predhodnih godina. Kada pričamo o praznicima jedan od najzanimljivijih trenutaka mi je otvaranje poklona mada bi mnogi rekli da sam malo stara za to. Ali meni to nije važno i sigurna sam da će mi i sa sedamdeset godina isto ovoliko biti zanimljivo.

Što se tiče procesa kupovine poklona to uvek bude napeto i uzbudljivo u isto vreme. Šta kome treba ili ne treba, mozganje, pa ako je u pitanju garderoba da li smo uboli pravu veličinu i tako dalje. Zaista tu ima svega i svačega. Pa mi je nekako najlakše da pitam šta kome treba i tako završim traganje, ali kada se meni kupuju pokloni volim da to bude iznenađenje.

Kako rastemo, da ne kažem starimo, cela ta euforija zvana Nova godina i Božić se smanjuje. To me često rastuži, i zaista poželim da praznike priželjkujem kao kada sam bila dete. Tada mi nije smetao ni minus, ni sneg do kolena, ni poledica, već mi je bilo najbitnije da sam napolju. Pa sam još od prošle godine odlučila da se makar u nekim trunucima svoga života vratim u detinjstvo. Prošle zime smo što bi mladalački rekli skupili ekipicu i pola dana se sankali i kliskala. Bili smo mokri do gole kože ali nam to nije predstavljalo problem, jer smo se ludo provodili. Takođe moja polovina i ja smo se iste te godine grudvali i pravili Sneška Belića. Smatram da je za normalan život potrebno povremeno podetinjiti, jer nas to opušta, rasterećuje i pozitivno utiče na naš mozak. Pa zato budite dete kada god vam vreme to dozvoljava.

Praznike činimo mi sa našim najbližima gde god da se nalazimo. Onako svoji i prirodni.

snow-on-berries-1379880_1280-10635-1.jpg

Pozdrav!