Problemi sa navikama

Svima dobro poznate rečenice : „to mi je navika“ ili „to radim iz navike“, „navikao/la sam da…“ i tako dalje do beskonačnosti. Navike su stvari ( mogu biti i ljudu) bez kojih mislimo da ne možemo. Morali smo nekoliko hiljada puta nešto uraditi da bi nam to postalo navika pa je sasvim logično da je ne možemo tek tako promeniti ili jednostavno ostaviti za sobom. Sa našim prijateljicama navikama moramo polako i fino, trebamo sarađivati sa njima i sklapati dogovore.

Svako od nas ih ima previše navika, pa zato i nije baš najbolja ideja početi od one najstarije ili najprisutnije. Zašto?  Ona je majka ostalim navikama, pa je jednostavnije a i uspešnije pozabaviti se prvo njenom decom. Počnimo od sitnica koje su lako zamenjive , najdelotvornije načim je zamena lažnom navikom. Kažem lažnom iz razloga što će ona težiti da postane navika ali mi ćemo je pre nego što to postane ukloniti.

Poenta je u tome da trebamo zavarati pravu naviku, pa evo i primera. Volim da jedem čokoladu ali je jedem u velikim količninama i ne mogu je jesti manje, mogu je samo zameniti nečim drugim. Ta moja ljubav prema slatkom više nije ni ljubav već navika koja mi često ne prija. U ovom slučaju pokušavam je zameniti voćem, ali onog trenutka kada osetim da mi se manje traži i moju količinu voća ću smanjiti. Odnosno, ješću voće tako da mi ono nije navika već potreba kao i svaka druga.

Još jedan primer sa kojim se većina susrela su cigarete, najveći dokaz navike. Većina kada ih ostavi tu naviku menja grickalicama, što je sasvim u redu. Ali grickalice ne smeju postati nova navika, već samo trenutno rešenje.

Postoje navike koje se trebaju zameniti novim trajnim navikama, to su korisne navike. I one se dosta razlikuju od „lažnh navika“, one teže postaju navike. Najbolji primer je kasno ustajanje koje se trebamo zmeniti ranijim. Znači tu je potrebno vreme i bitno je ići malim moracima. Mnogo je potrebno da nam rano ustajanje postane navika pa je dovoljan jedan dan da bi se naš mozak prebacio na staru naviku. Ali kao što znamo, trud se uvek isplati. Proces postizanja novih navika koje su korisne za naš život nije ni malo prijatan. Pa zato je bitno sebe nagraditi za uspešan korak. Na taj način ćemo ići do cilja zadovoljavajuči se manjim nagradama. Nagrade se ne smeju dobijati svaki dan jer one ni u jednom slučaju ne smeju postati navike.

Vrlo je važno zanati napraviti razliku izmenju stalnih i privremenih navika i verovari ili ne teže je kontrolisati privremene jer će one težiti da postanu stalne.

Da bi došlo do promene ili zamena, jako je važno napraviti popis navika. Pa uz pomoć popisa ih razvrstati i odrediti njihovo rešavanje.

Moja najveća navika je ta što nemam naviku piti vodu i još uvek tražim trajno rešenje kako će mi voda postati svakodnevnica.

marten-bjork-rH8O0FHFpfw-unsplash

Pozdrav!

0 thoughts on “Problemi sa navikama”

Оставите коментар