Promeni ishranu, a ne ishrana tebe!

Danas sam odlučila napisati post vezan za ishranu, iz svog ličnog primera. Kako i kakav je osećaj kada skroz ili delimično izbacite iz ishrane brzu i nezdravu hranu?

Moj muž i ja smo se odlučili za ovaj korak jer je spisak hrane koja nam smeta posatajao sve duži. Nema neprijatnijeg osećajao od onog kada vam je posle normalog oboka porebno par sati da biste opet mogli funkcionisati, jer se osećate loše. Zaista užasan osećaj. Ja sam ishranu korigovala ali nisam skroz izbacila sve loše namernice, dok je moj muž dosta rigorozniji od mene.

Pa da počnemo. Kada kažem brza hrana, tada ne mislim samo na McDonald’s i ostalu hranu sa ulice. Već mislim i na hranu koja u sebi sadrži brašno i proizvode koji ne utiču dobro na naš organizam. Recimo smanjila sam količinu hleba koju unosim, i on je prihvatljiv samo za doručak. Pronašla sam hleb koji mi odgovara bolje nego ostali.

Najveći i najteži problem su mi bili slatkiši jer sam zavisnik od njih. Tek sada posle nekog vremena od kada sam ih počela izbegavati, mogu reći da sam zavisnik a ne ljubitelj. Meni se ustvari traži nešto slatko a ne čokolada, pa sam tako slatkiše zamenila voćem. Najbolje rešenje su mi banane i one mi zaista mogu u potunosti zameniti čokoladne proizvode. Kao što sam rekla nisam još uvek sve izbacila iz upotrobe, pa mi se desi da nekada pojedem neki slatkiš. Ali moram vam reći da vremenom količine koje ste ranije mogli pojesti se itekako smanjuje. To me je jako obradovalo, jer moj jedan red čokolade mi ne pravi problem.

Ručak sama spremam, pa je to uglavnom meso ili neki kuvani ručak. Najčešče je u pitanju piletina, jer je ona najzdravija i najviše nam prija. Svinjsko meso se teže vari i ne prija organizmu kao piletinem, pa se trudim da ga koristim jedino kada spemam neko kuvano jelo. Teletinu i junetinu takođe konzumiramo u okuvanom obliku. Često spemam prženu pileti, sa jako malo ulja, zajedno sa smrznutim mešavinama koje ili barim ili takođe pržim. Ono što pomažem našem telu da se vrati u normalu su tečnosti, pa tako često imamo čorbu ili supu uz glavno jelo. Meni od mesa najviše prija riba, jer nestvara ni najmanji osećaj teškoće u stomaku i želudcu. Uz ručak i večeru moramo jesti puno svežeg povrća. Ono što je potrebno prvo izbaciti su gazirani sokovi jer su potpuno beskorisni za naš organizam a plus ga razaraju.

Jedan od mojih problema je što ja ne jedem dovljino, i lako gubim kilograme. Pa se desi da ako ne unesem dovoljno kalorija, već sutra ima kilogram manje nego danas. Većina misli da mršavim ljudim ne smetaju slatkiši, brza hrana, ali to je zabluda. Svima sve smeta, a pogotovo mršavijim koji se počinju debljati samo u predelu stomaka. Taj stomak se jako teško skida.

Ono što smo mi uveli i čega se pridržavamo je da jednom nedeljno, a to je subota, možemo pojesti šta god poželimo za jedan obrok. Jednom je to bila pizza koju smo mi napravili, a drugi put je to bio baš McDonald’s. Ovo pravilo smo uveli od skoro jer smatramo da to dobro utiče na nas i naš mozak. E sada dolazi najbolji deo vezan za McDonald’s, koji je bio moja ideja. Već poprilično dugo nisam jela tamo i u meni se javila neka žudnja za tim. Već pri prvom zalogaju nisam osetila ono oduševljenje i sreću koju sam očekivala. Baš suprotno, ukus mi je bio poprilično bljutav i nisam mogla pojesti sve do kraja. Moj organizam je jako brzo upalio crveno svetlo a stomak mi je postao veći nego što je inače. Uživanja nije bilo ni najmanje, što me je dovelo do činjenice da nam sama navika čini hranu ukusnijim.

Prosto naš organizam prihvata hranu koju često jedemo i stvara prijatan osećaj, iliziju. Pa tako i ono što ne volimo može postati naše omiljeno jelo. Mislim da ovaj naš dan kako sam ga ja nazvala „loše hrane“ će polako prestajati da postoji ili će biti posvećen nekoj hrani koju ne zanamo da napravimo i odgovara našem jelovniku.

Bilo kako bilo, jedno morate znati. Sve je teško na početku ali disciplinom se sve postiže, a i vremenom postaje lakše. Onda se zapitamo zašto smo ranije bili glupi, pa smo radili stvari koje nam kao prijaju a uništavaju nas. Zdava hrana plus trening su dobitna kombinacija.

Ja imam sada mnogo više snage i volje i nema onog trenutka pada šećera i depresije jer je prestala delovati doza slatkog.

Moramo brinuti o sebi, jer smo sebi najbitniji.

Pozdrav!

2 thoughts on “Promeni ishranu, a ne ishrana tebe!”

Оставите коментар