Psihološka analiza kratkih imena

Zašto moji likovi iz priča imaju imena od četiri slova?

Ovaj tekst je nastao, najviše zahvaljujući jučerašnjem. On je bio okidač da se zapitam za razlog kratkih imena mojih junaka. Mila, Nada, Nona, Boba, Sara, Dana, Gile i među njima su se našli Smilja i Janko sa čitavih pet slova. Nisam stručnjak za psihologiju, ali već duži vremenski period je prisutna u mom životu. Na osnovu toga sam se odlučila na ličnu psihološku analizu i pronaći odgovore. U nastavku teksta slede tri pretpostavke.

Kako se zoveš?

Moje pravo ime je Svetlana i nećete pogrešiti ako pomislite da je dugačko ime. Dok mnogima treba par sekundi da se potpišu, meni je uvek potrebna koja sekunda više. Zajedno sa devojačkim prezimenom, ukupno je dvadest tri slova. Verovatno iz tog razloga moji likovi ni nemaju prezimena.
Moj mozak je dobro upamtio situacije iz prošlosti, te je hteo da moji junaci imaju kraća imena. Pošto na svoje ime nisam mogla uticati, na svoje likove mogu. Koliko god nam se činilo da mozak briše stare i nama ne tako važne informacije, upravo na ovakvim stvarima shvatimo da grešimo. U najviše slučajeva, um nikada ne obriše nijednu situaciju iz prošlosti. One situacije koje smatramo manje važnim, on samo sklanja sa strane. Do ove analize sam  vrlo lako došla, te zaista verujem da je tačna.

Kako Ceca od Svetlane?

Kako ne znam, ali svoj nadimak povezujem sa svojim junacima. Verujem da nije slučajnost, iako nisam obraćala pažnju, da i moj nadimak ima četiri slova. Takođe kao što možete primetiti nadimak Ceca je nekako pevajući, a isto to poseduju i imena Nona, Boba, Nada itd. Iz toga proizlazi da je moj um naviknut na zvučnost mog nadimka, je meni nesvesno nametnuo slična imena. Suprotno od toga, ime Svetlana poseduje veliki spektar slova i slogova.
Još nešto jako zanimljivo sam izvukla iz ove analize, a to je da imena mojih junaka su u principu nadimci. Boba od Slobodana, Dana od Danice, a verujem da je i Gile nečiji nadimak. Moja jaka želja iz detinjstva, da mi je nadimak ustvari bude ima, se prenela na moje likove. Te sam njima opet nesvesno davala upravo nadimke umesto dužih imena.

Zovem se Maja!

I moje poslednje, ali ne i manje bitno zapažanje, je upravo ovo. Kada sam bila baš mala, drugoj deci sam se predstavljala pevajućim imenom- nadimkom Maja. Kada sam napokon prihvatila da se tako ne zovem, svojoj lutki sam dala to ime. Nikada nisam utvrdila povezanost sa tim imenom, ali sam sigurna da je „Maja“ uticala na kratka imena u pričama.

Ova analiza me je bolje upoznala sama sa sobom i smatram je veoma korisnom. Sada bih volela da i sami analizirate jedan svoj postupak ili činjenicu i podelite je sa mnom u komentaru.

Ako vam se ovakvi tekstovi dopadaju, ja ću ih vrlo rado češće deliti sa vama.

Pozdrav!
Svetlana Pantović

4 thoughts on “Psihološka analiza kratkih imena”

Оставите коментар