Putovanja su melem za dušu i telo

Kada ste negde poslednji put otputovali? Neki od vas će reći juče a neki da se ni ne sećaju i da je to bilo baš davno. Tada su imali više vremena i manje obaveza i nisu imali decu ili kućnog ljubimca. Više para, bila su neka bolja vremena i još ceo roman izgovora koji sledi zašto ne putuju.

Niko nije pomenuo skupa i daleka putovanja za koje vam je potrebno jedno celo bogatstvo. Ja mislim na ono obično potovanje koje da se ne ležemo svako sebi može priuštiti. Vikend u susednom gradu ili banja je takođe putovanje, za koje vam nije potrebno puno novca. Kada bi se samo odrekli mesec dana tih par kutija cigareta koje kupujete dnevno i ostalih stvari bez kojih i te kako možete živeti, skupila bi se već polovina novca. A tu često dolazimo do problema zvanog, „kada bi to bilo tako lako“ i „lako je tebi da kažeš“. Pa daš još par korisnih saveta, a oni opet nađu izgovor i tako u krug…

Morate znati da putovanja leče dušu i telo, i da baš zato što ih ne konzumirate se tako loše i osećate. Živite u rutini i navike su vam toliko ušle pod kožu da su zarezale najdublje što mogu. Svaki izlaz iz zone komfora vas guši i vraća nazad brzinom svetlosti. I polako se počinjete bojati sreće, jer mislite da će vam svaka doneti tugu. Iz takvog stanja vas može izvući jedino odlazak na put, nova i nepoznata sredina koja će vam pokazati da život postoji van vaše rutine. Hrana koju do sada nikada niste probali, pa i sam drugačiji naglasak će naterati vaš mozak na aktivaciju.

Trgni se dok ne bude kasno.

Odreknite se trenutnih zadovoljstava zarad malo daljih putovanja, jer nema ničeg lepšeg nego upoznavanja ove prelepe planete. Doživite drugačiju klimu i običaje, i slušajte druge jezike koji su melodočni na svoj način. Živite par dana drugačiji život od onog na koji ste navikli, i osetićete se bolje. Popijte kafu u kafeu gde je nekada davno sedeo vaš idol i doživite iskustvo za ceo život. Ne budimo ograničeni i dozvolimo životu da bude onakav kakav zaista treba biti.

Postavite svom srcu pitanje „gde bi sve želelo ići?“, ono uvek zna odgovor a vi mu dopustite da vam kaže. Napravite planove kada bi mogli sve te destinacije obići i žudite za njima.

Sve dok nisam videla ono što želim znači da moj životni put nije gotov.

Maštajte, i jedva čekajte da dođu dani vaše nove pustolovine. Znate, svi mi imamo želje samo što neki ćute a neki ih glasno kažu. Budite oni koji će glasno izgovoriti želje, jer nikada se ne zna koje sve spreman da vam ih ostvari. Ne postoji čovek koji ne želi obići celo svet, samo postoje oni koji nisu spremni na rizik. Rizik nekada i nije tako strašan koliko deluje, a i da jeste, razultat koji sledi je neprocenjev.

I zato prestanite lagati sebe i druge, već se zaista potrudite putovati što više i uživati u lepoti koja nam je data.

Pozdrav!

Оставите коментар