Reč „posao“ iz moje perspektive

Vrlo dobro znamo da je posao sastavni deo života, koji podrazumeva mnogo toga. Iz tog razloga činjenica je da reč posao ima jeko puno značenja. Moja podela će imati samo četiri stavke koje su većini vrlo dobro poznate.

Podela je sledeća:

  1. Posao ili rad na sebi
  2. Kućni poslovi
  3. Hoby posao
  4. Redovan posao kao izvor zarade

Posao ili rad na sebi

Zašto sam rad na sebi stavila na prvo mesto a ne redovan posao koji je izvor zarade? Iz prostog razloga koji svima treba biti jasan, rad na sebi povlači sve ostale poslove. Ako ne radimo na sami sebi onda zasigurno nećemo videti ni rezultate u drugim poslovima. Rad na sebi ne obuhvata samo srediti se i izgledati na oko dobro, već mnogo više sređivanja naše unutrašnjosti. Jedna jako važna stvar je redovno preispitivanje svojih želja, odluka, postupaka i ciljeva. Kada kažem preispitivanje ne mislim da se trebate zapitati da li ste dovoljno dobro postupili nego se dobro zamisliti pre nego što išta bude započeto.

Svako od nas duboko u sebi zna šta je za njega, ali ne razmišljaći i odbacivajući znakove reagujemo potpuno suprotno. Usled čega nastaje nezadovoljstvo i prezir. Da se to ne bi dogodilo ili ponavljalo potrebno je uraditi par stvari. Najbitnije je ne pokušavati već pokušano. Ako prvi put nije donelo željene rezultate sigurno neće doneti ni sledeći. Bitno je napraviti nekakav spisak sa ciljevima koje želite postići u narednom periodu. Ciljevi moraju imati strategiju i rokove, jer u suprotnoj sigurno neće biti ostvareni. Treba ih što češlće čitati, da ne bi nestali iz našeg fokusa. Takođe mora postojati i druga lista sa dnevnim obavezama.

Kućni poslovi

Pomoću te liste koja obuhvata dnevne obaveze, lako će biti završeni svi kučni poslovi. Oni su jako važni, ne samo da bi nam kuća bila čista i da bismo pokazali koliko smo vredni, već jer stvaraju našu radnu naviku. Nije strašno ako kuća ne izgleda sređeno u svakom trenutku ali je strašno ako to postane njen redovan izgled. Ne sređena kuća znači da ni naš život nije sređen pa se u tom slučaju moramo opet ili malo više pozabaviti sa stavkom broj 1. Kada nju dobro savladamo, kućni poslovi idu sami od sebe. Jako mi je prija kada mogu jednu stvar raditi koncentrisana samo na nju. I mislim da ću toj temi posvetiti poseben tekst.

Svima nam se dešava da smo umorni ali smatram da je sve to u našoj glavi, a i sama sam se uverila da kada kažem da nešto ne mogu i odlučim da ipak to odradi, posao bude uvek završen. Što me dovodi do toga da sam to mogla.

A kada smo mi i kuća cakum pakum i naša inspiracija je na zavidom nivou.

Hoby posao

Što nas dovodi do naših hobija. Zaista smatram hoby poslom, jer se upravo iz njih rađa naš posao iz snova. Potrebno je puno truda, živaca i strpljna i nije lako. Ali je izvodljivo na onaj način koji sami odaberemo. Bitno je usavršavanje nas samih i hteli to ili ne hteli opet se morate vratiti na stavku broj 1.

Deca kada su mala živi su dokaz da njivoh hoby ili igra je za njih neka vrsta posla. Pa ako bih pitala dete koje voli da crta šta zeli biti kada poraste sigurno mi neće reći pevač, već želi biti slikar. Naravno da se pogotovo u tom ranom periodu dečijeg života njihovi hobiji menjaju ali to je sasvim normalno jer su oni idalje u procesu rada na sebi.

Redovan posao

Time dobijamo i najkraći tekst o kom bi većina pisala najduže bez spominjanja svega predhodnog. Sami biramo svoju sudbini, i u njoj redovan posao neće uvak biti ono što želimo. Pa iz tog razloga te poslova ja ne svrstavam u redovne već u prolazne koji se nisu ni našli na mom spisku. Oni idu uz rad na nama samima.

Ako volite sebe onda ćete sigurno voleti i svoj posao jer je on deo vas, jer je on vi. I ako ne napredujete ne tražite odgovore u drugima, odgovor je u vama.

motivacija-za-uspeh

Pozdrav!

Оставите коментар