Selidba nije bauk

Ovaj tekst posvećujem svima koji se plaše, trebaju, žele ili se moraju presetili. Selidba zaista nije strašna! Naravno da nije svejedno promeniti ulicu u kojoj ste živeli godinama a kamoli grad ili državu.

Ni na početku moje selidba nisam osećala stah i nedoumicu vezanu za samu selidbu, više je to bio stah da li ću i kako ću sve što želim poneti sa sobom.

Pre nego što počnete sam proces selidba neke stvari u svojoj glavi morate rešiti, da kasnije ne bi došlo do zabune. Ovakve stvari nisu za šalu, ovo su velike odluke koje se ne donose preko noći. Bitna stvar je ta da vi i samo vi morate doneti konačnu odluku, a ljudi oko vas vam mogu pomoći jedino posle vaše konačne odluke. Bilo da se selite sami ili sa partnerom ili sa celom porodicom ne dozvolite da niko utiče na vas.

Popišite u glavi ili ako vam je lakše napišite na papir spisak dobrih i loših stvari koje vam selidba može doneti. Ako vaš spisak ima više dobrih nego loših stvari, vi ste odluku doneli. A onda počinje prava žurka.

Jako je važno ne nositi celu kuću ili sobu sa sobom, jer vaša selidba vam treba pomoći pri izgradnji nove ličnosti pa je bolje ako je moguće neke stvari kupiti nove. Pre nego što počnete sa pakovanjem bitno je srediti kuću ili sobu, odnosno pobacati sve ne potrebne stvari i time pomoći sebi pri pakovanju. Proces bacanja i slaganja dugo traje pa ne očajavajte i ne odustajte jer se isplati. Kada ste pobacali sve od svezaka iz trećeg razreda do kutija od cipela, pakovajnje može početi.

Važno je odredite tobre ili kutije u kojima će se nalaziti garderoba, obuća, knjige i sve ostale kategorije stvari. Nikako sve to nemojte mešati jer je teže za poneti a i kasnije razvrstavati.

Ja sam za odeću koristila vakum kese i zasta su najbolje rešenje. Preporučljive pogotovo za zimsku garderobu i jakne. Letnju garderobu sam obmotavala streč folijom, otprilike bih u kocku složila par odevnih predmeta i sve zajedno umotala. Pa mi je tom metodom većina garderobe stala u jedan kofer. Što se tiče obuće tu ne postoji najbolje rešenje pa preporučujem pakovanje u neku veću tobru. Knjge su imale posebnu kesa-torbu, jačeg materijala. Da vam ne bih sada sve kategorije pisala pojedinačno, napomenu ću da je važno samo iskoristiti prostor u potpunosti a ostalo je na vama. Što znači kada ste neku torbu napunili ali ima par rupa, te rupe napuniti čime god možete.

Ja sam imalu tu sreću da sam mogla selidbu podeliti na dva dela pa nisam morala nositi sve odjednom, ali sam bila spakovana kao da se završava odmah.

Ako odlazite iz države ne zaboravite da ugasite sve račune i ugovore koji se vode na vas, da ne biste kasnije imali problem.

Pozdavite se sa svima, i počnite svoj novi život.

suitcase-4410369_1920

Pozdrav!

8 thoughts on “Selidba nije bauk”

Оставите коментар