Šta svaki sajt treba imati?

Danas ću pored pisca biti u ulozi čitaoca i na taj način vas uputiti na greške koje mnogi prave kada je u pitanju sajt. Otkriću vam šta je ono što me ne zadržava na nekom blogu, magazinu ili portalu. Takođe ću vam objasniti kako ispraviti ili sprečiti potencijalne greške. Pa da počnemo.

About sajta kao kultura

Kao i kada se upoznajem sa ljudima, tako volim i da se upoznam sa sajtom na kojem boravim. Želim da znam kako je nastao, čime se bavi i šta mi nudi. Šta je ono što će me zadržati na blogu/magazinu.

Ako je vaš sajt npr modni, onda morati mi reći šta je za vas moda i na koji način ćete je predstaviti. Previše je sajtova i magazina koji obrađuju istu tamatiku, zato je važno zadržati čitaoce i ponudi im nešto novo i drugačije. Zaboravite na to da vaši potencijalni čitaoci istražuju vaš sajt, već im odmah sve olakšajte i sačuvajte njihovo vreme. Biće vam zahvalni na tome. Davno je prošlo vreme koje se moglo bacati u vodu, 21.vek zahteva sve odmah i sada.

Sami odaberite da li ćete umesto strane sa postovima, staviti ‘about’ kao glavnu. To vam može na samom početku sačuvati ljude. Već čujem pitanja „Da Ceco, ali zar to neće i oterati čitaoce ako im se sadržaj ne dopada?“ O da hoće, ali nemojte misliti da ih možete zadržati ako ih odmah bacite na tekstove. Prosto je, ako nekoga nešto ne zanima, ne postoji način da ga zadržate.

Smatram sa svaki sajt mora imati ‘about’ i da podela tekstova po kategorijam nije dovoljna za čitaoce. Temu kategorije ne bih ni da pominjem, jer su one obavezne bez obzira da li pišete iz hobija ili vam je sajt deo posla.
‘About me’ nije nešto obavezno, pogotovo kada je u pitanju magazin ili portal. Blog može imati ‘about me’ ako ne želite ostati anonimni za svoju publiku. Takođe sam nailazila na ‘about me’ u kojem se govori i o samom sajtu, što je sasvim korektno.

U search-u je spas


Zašto misite da samo googl mora imati ‘search’ i zašto ga vaš sajt nema?
Moj blog već godinama poseduje opciju ‘pretraga’, a koliko mi ona znači shvatila sam tek skoro. U new post-u sam želela ubaciti link već napisanog, ali se nisam mogla setiti naslova. Tada nastupa ‘search’ koji mi našao željeni tekst uz pomoć dve reči koje sam upisala. Fenomenalno!

Kao što na prodajnim sajtovima pretražujete proizvode, tako i čitaoci žele pretražiti vaše tekstove. Ako im je potrebna dekoracija spavaće sobe, očas posla ga mogu naći bez skrolovanja koje im oduzima vreme. Vreme je od važnosti, zapamtite.
Takođe, ako su kod vas pročitali zanimljiv tekst pre godinu dana, ova opcija im jedino može pomoći.

Za one koji ne znaju kako ‘search’ radi, evo kratkog objašnjenja. Baš kao što na googl-u uz pomoć par reči ili rečenica pronalazimo željene članke, tako ih možemo pronalaći direktno na sajtu. Uzimaju se u obziri ne samo naslovi, već i same reči ili rečenice iz teksta. Lako i korisno, zar ne?

Pazi šta i kada menjaš

I za danas poslednja i ne menja bitna stavka je vizualizacija vašeg sajta. Pažljivo menjate naziv, temu, logo i ostale bitne stavke čitaoca. Oni su vas možda baš i zavoleli zbog toga što ste luckasti i drugačiji. Naravno da je važan rast i razvoj sajta, ali radite to pametno. Nije uredu da na svaka dva meseca vaš sajt dobija potpuno nov izgled. Takođe bi bilo lepo da putem društvenih mreža obavestite svoje čitaoca o promenama. Pitajte ih šta misle o tome ili ih delimično uvedite u sam proces. Na taj način ćete im dati do znanja da vam znače, a oni će se brže privići na promene.

Kada glavnog glumca zameni drugi, osećaj nije ni malo lep iako oni dosta liče.

Ako vam se dopadaju ovakvi tekstovi ili ako biste želeli neki sličan, slobodno mi sve napišite u komentarima.

Pozdrav!
Svetlana Pantović

6 thoughts on “Šta svaki sajt treba imati?”

Оставите коментар