Top 5 dobrih strana blogmas-a

Možda ova godina nije onakva kakvu smo želeli, ali postoje stvari koje nam niko ne može zabraniti. Pisanje, od njega se niko neće razboleti, ali i te kako može ozdraviti.

Bliži nam se ovogodišnji blogmas, za sve one koji još uvek ne znaju o čemu se radi, ostavljam link koji će vas odvesti do detaljnog objašnjenja. Iskrena da budem, blogmas je pravi izazov sa svakoga. Lično pratim dosta blogera koji svakoga dana izbace po jedan ili više tekstova, svaka čast za njih. Piscima ili blogerima koji nisu navikli na taj ritam, blogmas prvih dana može praviti problem. Normalno je osećati pritisak, ali na taj način se gradi disciplina. Zato u nadi da će mi se ove godine dosta vas priključiti ovoj divnoj akciji, objasniću kako je upravo blogmas učinio mene i moj blog kvalitetnijim.

1. Shvatila sam šta zaista želim

Iako pišem otkad znam za sebe, javno sam svoje tekstove počela objavljivati 2017 god. Te i naredne godine sam napisala manje od deset tekstova. Iz nekog nepoznatog razloga sam izgubila ono uzbuđenje i želju za javnim pisanje, a tu i tamo sam škrabala za sebe. Blogmas se pojavio kao svetlo na kraju tunela, koji je upalio ugašenu vatru u meni. Tada sam shvatila da želim pisati mnogo i često, shvatila sam svoj životni put. Rekla sam sebi da ako me ova akcija ne vrati pisaju, da onda ono i nije za mene. U sebi sam znala da ću uspeti i uspela sam! Shvatila sam da, kada ja sama zaboravim ko sam, može se pojaviti neko ili nešto što će me podseti. Blogmas je uspeo u tome, a sebi sam zahvalna na istrajnosti.

2. Pisanje mi se popravilo

Iako sam se ranije divila svojim starim tekstovima, te 2019 godine sam shvatila da mogu mnogo bolje. Ozbiljno sam ušla u taj proces pisanje svakog dana, pa sam želela da svaki tekst bude kvalitetan. Tada sam prvi put počela čitati o blogovanju i pisanju, krenula sam se obrazovati u tom smeru. Teme sam nalazila svuda oko sebe i u sebi, a o stručnim stvarima bih se pre svakog teksta detaljno informisala. Tek tad sam shvatila šta doprinosi boljem pisanju i koliko je dugačak put do kvalitetnog teksta. Ni dan danas nisam skroz zadovoljna, ali sam svesna da ne trebam ni biti. Iz tog razloga nikada nisam i niti ću obrisati neki stari tekst, jer na osnovu njega mogu uvideti koliko sam napredovala. I da, istina je, iz svojih grešaka se najbolje uči.

3. Stekla sam disciplinu

Kada kažem stekla sam disciplinu, to znači da sam morala stvoriti vreme za pisanje makar jednog teksta dnevno. Ta disciplina me je naučila da uvek imam jedan ili više tekstova u rezervi. Čak i sada kada duži vremenski period ne objavim blog post, u draft-u spavaju oni koji čekaju pravi trenutak. Ova disciplina mi je pomogla i u organizovanju drugih životnih stvari, te sam tako postala mnogo odgovornija i spremnija. Neću lagati, mnogo više volim spontanost, ali neke stvari je jako važno detaljno isplanirati.

4. Upoznala sam nove ljude i postala čitanija

Blogmas me je spojio sa dosta divnih ljudi, a neki od njih su mi se takođe pridružili u ovom pisanju. Predlagali su mi teme, komentarisali, a meni je bilo puno srce sa njima. Ta virtualna prijateljstva koja mi je omogućio blogmas, i dalje traju! Moj blog je tom periodu hteo da eksplodira, kao i ja sama. Statistika čitanosti je zaista bila velika za mene i moj mali blog koji se „juče ispililo“, tada sam još više bila sigurna da radim pravu stvar. Ljudi su mi javljali da im moji tekstovi pomažu i da su interesantni, dok su me drugi podržavali u daljem pisanju.

5. Besplatna i kvalitetna promocija

Pored svih ovih dobrobiti, smatram da je blogmas jedna od najboljih samopromocija, kako za nove, tako i za stare blogere. Internet je dovoljno veliki za sve, ali se dobre prilike ne trebaju propuštati.

*Bonus

Ostavljam vam link koji će vas odvesti do mojih prošlogodišnjih blogmas tekstova. Uživajte u čitanju!

Pozdrav!

Svetlana Pantović

3 thoughts on “Top 5 dobrih strana blogmas-a”

  1. Повратни пинг: Moja 2020. godina – S. Pantović (Stranice života)

Оставите коментар