Uz lake vežbe do brzog izgovora „NE“

Ako niste pročitali tekst u kojem sam objasnila zašto je teško reći NE, onda prvo njega pročitajte. Danas ću vam izložiti nekolika vežbica, koje i te kako mogu pomoći. Pa da počnemo.

Ne, hvala Vam. Nisam zainteresovana.

Kada sam bila u Rimu, shvatila sam da izbegavam nešto odbiti. Rimljani su zaista druželjubiv narod, te umeju brzo i lako da te šarmiraju. Centar grada im se sastoji od restorana i kafiće, i zaista su u stanju da vas jure kako bi baš kod njih seli. Tako sam ja, prvi put sramažljivo rekla „No, thank you“. Moguće da sam dodala „sorry“ i tužan pogled kao znak izvinjenja. Iako me konobar upošte nije pogledao ljuto ili razočarano, ja sam se osetila neprijatno. A znamo i zbog čega se ta neprijatnost javila. Iz tog razloga sam odlučila da ne odustanem, već da svih pet dana koliko smo Đole i ja bili u Rimu, samo ja odgovaram. Već posle drugog dana, ( jer ko je pročitao tekst o Rimu, zna zašto smo stalno dolazili u centar ) moj tužan pogled je zamenio prijatan osmeh i samouveremo NE. Jako je važno da ovo ne shvatite kao bahato odbijanje, već jednostavno turistima u Rimu pet dana nikako nije dovoljno da bi sve obišli.

Vi ovu vežbu možete baš ovakvu praktikovati, ili je prilagoditi datoj situaciji. Recimo umesto što skupljate letke, odbite onu koju ne želite. Odbite je tako što ćete reći NE uz prijatan izraz lica. Kada se mi osetimo loše zbog odbijanja, bitno je da se ne ponašamo neprikladno zbog toga.

Ogledalo kao najbolji prijatelj

Popričajte malo sami sa sobom i odbite sve ono što nije dobro za vas. Možda deluje ludo, ali postoji mogućnost da se razgovor završi svađom. Znamo kako ego može biti uporan, ali pokažite da ste uporniji od njega. Pa da bismo sami sebe bolje upoznali, takvi razgovori su jako bitni. Najteže je sebi reći NE, pa zato nemojte brzo odustati. Onog trena kada naučimo sebe odbiti i ne osetiti ogorčenost ili bes, tada ćete postati najbolja verzija sebe.

Počnite od malih stvari, te odbite treću kafu koju ste sami sebi ponudili. Najvažnije je da odbijemo biti lenji, koliko god nam nekada pokret teško padao.

Hajde da vežbamo!

I za danas poslednja vežba je upravo vežba. Važno je da osoba sa kojom ćete ovu vežbu izvoditi, bude neko vama blizak i kome verujete. Zašto je ovo važno? Važno je zato što stranac možda ima isti problem ili čak veći nego vi, te je bolje izabrati nekoga ko ume reći NE.

Postavljate razna pitanja jedno drugom i trudite se da iskreno odgovorite. Odgovor može biti samo DA ili Ne. Bitno je napraviti paralelu, a opica između DA i NE ne postoji. Kakva će pitanje biti zavisi isključivo od vas, ali se trudite da iz njih nešto naučite. Neka se pokrene energija u vama i probude emocije, prilikom svakog davanja odgovora. Na ovaj način pored lakšeg izgovaranje NE, osetićete se motivisano i živo.

I zapamtite, istina će zauvek biti bolja opcija od laži.

Pozdrav!

Svetlana Pantović

Оставите коментар