Veruješ li u sebe?

Nekako deluje teško, pa zato ne verujem. Deluje daleko, verovaću kada bude bliže. Nije mi realno, pa ne mogu u to poverovati. Ali verujem sebi, da sve mogu ostvariti!

Mnogo više veruju drugi u tebe nego ti sam u sebe, bodre te pa ti time čak i otežavaju već dovoljno teško. „Možeš ti to i jače iako si prestigao sam sebe odavno“, „Imaš ti toliko snage, snege ne samo za sebe već za sve njih“. Rečenice su koje izgovaramo drugima ali retko sebi, a trebalo bi. Kada bi svako sebe dovoljno ohrabrio, niko više to ne bi morao raditi. Vera u sebi je nešto najjače, mi trebamo biti sami sebi merilo uspeha. Ne treba postojati poređenje sa drugim, već jedimo poređenje koje je prihvatljivo je poređenje sa prošlim i budućim JA. Kada bi se poredili sami sa sobom, tada ne bi postojala zla namera i zavist. Tada bi postojala jaka volja za daljim napredkom, a ujedno i ponos jer smo nadmašili sami sebe. Tvoje predhodno JA takođe može biti bolje od trenutnog, ali neće postojati negativna energija i emocija u tebi, već težnja i želja za vraćanjem u formu.

Moja kuća je najlepša iako ne znam kakve su ostale. Ne želim ni da znam…

Suprotnost od vere je ogorčanost, bes i zla namera kako prema sebi tako i prema drugima. Ljutnja ne nastaje zato što neko nešto ima već zato što ti to nemaš. Pa čak i da imaš isto kao i drugi, bez vere u sebe činiće ti se da je njegovo ipak bolje. Taj koji veruje u sebe neće ni misliti na tuđe, biće zadovoljan svojim. Onaj koji veruje u sebe neće se plašiti da mu neko može nešto oteti, ali neće ni dati ako nije zasluženo.

Ono što je me zaista dirnulo i navelo da napišem tekst o veri i poštovanju samog sebe je članak koji sam pre neki dan pročitala. U članku je pisano o prevoz jedne zemlje i daljem ulaganju u isti. A ono što me je zaista zgrozilo su bili komentari koji su osuđivali bilo koji napredak te zemlje, sa poređenjem njihove. Toliko negativnosti i osude zbog nečega što je lepo i što bi trebalo predstavljati primer dobrog prevoza. To je bio samo jedan članak u moru istih i sličnim, prepun negativnih komentara.

To što nekome nije dobro, ne znači da treba biti loše svima. A i kao što znamo, sami smo krojači svoje sudbine, pa je bolje raditi na svom životu nego osuđivati tuđe. Ljudi ne veruju u sebe, i u to da baš oni mogu doprineti da i njima i drugima bude dobro. Ne vera u sebe je najgora kazna koju sami sebi možemo dati, ali je ne možemo odležati.

Ne dozvolite da se Vaše ne vererovanje pretvori u sopsvenu mržnju, jer se ona teško leči.

woman-writing-on-a-notebook-beside-teacup-and-tablet-733856

Pozdrav!

2 thoughts on “Veruješ li u sebe?”

Оставите коментар