Zašto je reći NE tako teško?

Odlučila sam da se ponovo pozabavim ovom temom, onog trena kada sam na jednoj društvenoj mreži postavila pitanje. Tražila sam, ni manje ni više, nego iskren odgovor sa da ili ne. I nećete poverovati (naravno da hoćete) imala sam odgovore samo sa DA. Pre nego što zaključite da je to odlično pošto se ticalo mog profila, preduhitriću vas i reći da nije.

Kako vreme prolazi, tako mi se čini da se reč NE sve manje i manje koristi. Znam uhvatiti samu sebe kako brzo progutam NE i zamenim ga sa možda, valjda ili videćemo. Gledam kako se stalno pravdamo, kada nešto ne želimo ili ne radimo kao drugi. Kada nemamo pravo reći ništa sem da ili ne, jednostavno zanemimo i pokušamo izbeći odgovor.

Zašto to radimo?

Često se vratim u period kada smo bili nasmejana deca, kojoj su stariji diktirali pravila. Nekima su ona ostala duboko urezala u sećanju, dok je drugima samo prividno ostala u podsvesti. Bilo kako bilo, kao odrasli ljudi jednostavno moramo preuzeti odgovornost i zaboraviti delove iz detinjstva koji nam se ne uklapaju u sadašnji deo života. Pa tako diktirana pravila menjamo žrtvovanjem za naše dobro. O da dobro ste pročitali i nemojte se mrštiti. Izgovorena reč NE nikada neće lično naškoditi onome kome je upućena, odnosno rečena, već nama samima. Pa tako u pokušaju da se ne osetimo loše, mi ćemo na sve načine pokušati izbeći sukob sa samim sobom.

Um želi da osećaj mira i opuštenosti traje večno, pa tako izbegava sve što ga može dovesti do neprijatnosti. On je ograničen i ne shvata da je jedna mala neprijatnost mnogo bolje rešenje od neprijatnosti koja tek sledi izbegavanjem reči NE. Ona možda neće doći danas, možda ni sutra neće pokucati na vrata, ali poseta će se u jednom momentu dogoditi. Izbegavanjem reči NE, pokušavamo upravljati situacijom i držati konce u svojim rukama, nesvesno. Pravimo rezerve u slučaju da dođe do situacije gde bi usledio loš trenutan osećaj. Setite se samo kada vas neko pozove da se vidite, a vi već imate neki smišljen plan za taj dan. Tada ostavljamo osobu u neizvesnosti, jer sami nismo spremni preuzeti odgovornost i odlučiti se samo za jednu opciju. Nekada ta osoba ni ne dobije odgovor „ne, ne nogu danas“, već bude žargonski rečeno iskulirana.

U slučaju moje ankete, sama sam stigla do rezultata da neki nisu ni obratili pažnju na pitanje, dok druge ono nije ni zanimalo. To važi i u životu, nezainteresovanost može rezultirati prividnim izbegavanjem reči NE, te će osoba otpočeti neku drugu priču i pobeći od trenutne teme. Mnogo razloga, ali svaki vodi do nas samih, naših emocija, osećanja i uveranja koja posedujemo.

Već sutra ću vam izložiti metode koje sam ja počela praktikovati, kada dođem u situaciju da želim prećutati to famozno „NE“.

Pozdrav!

Svetlana Pantović

3 thoughts on “Zašto je reći NE tako teško?”

  1. Повратни пинг: Uz lake vežbe do brzog izgovora “NE” – S. Pantović (Stranice života)

Оставите коментар