Zašto sam zavolela jesen?

Moje omiljeno godišnje doba do skoro bilo je leto, iako sam ja prolećeno dete. „Samo neka sije sunce, ma neka prži,  sve može da se izdrži „- govorila sam godina.  Moja koža je bela kao sneg, da imam plave oči pomislili bi da sam Ruskinja, ali nisam. Ja sam samo devojka kojoj je uvek hladno, tačnije ja sam zimogrožljiva. I tako bi ogrejalo sunce i pržilo moju kožu i izazivalo crvenilo, ali dobro samo neka je toplo kao da je loše što ličim na rakčića.

Međutim u poslednje vreme iako mi je idalje nestvarno hladno počela sam da ne volim toliko leto. Počela je da mi smeta ta vrućina koju sam stalno priželjkivala, a jesen me je sve više i više privlačila. Konačno sam počela da dišem punim plućima zakopačana do grla u polu zimskoj jakni, ali kao da je bitno. Crvena, žuta, zelena, ljubičasta,  narandžasta i ko zna koja još boja me je očarala. Kao neka ludača koja nikada nije videla drveće, a ustvari sam ludača koja nije primećivala detalje, slikala sam svako pored kojeg sam prošala. Naravno nervirala sam sve oko sebe,  sem sebe same. Meni je bilo divno, vratila sam se u detinjstvo i ludovala do iznemoglosti.

Napokon sam shvatila da mi ovaj period godine tako prija i to sam sebi priznala. Volim kada mi pod nogama šušti ili šuška lišće, toliko da mi dodje da se bacim u isto. Što ne znači da neću. Moja duša i srce su ispunjeni dok se šareni sve oko mene a i ja same. Volim da budem u jesenjim tonovima, a bordo jakna me zaista svuda prati, to je ta polu zimska jakna koju nosim kada je jesen. Ah ta jesen nestvarno je lepa, ma prelepa je i neopisiva rečima ali volim pričati o njoj. Znate šta, mislim da je jesen kraljevasko godišnje doba, pogotovo u Beču, nekako svaki dvor u ovo doba izgleda drugačije i savršenije nego u bilo koje drugo.. Ma ona je najlepša u svim gradovima, samo je trebati gledati dublje nego što smo bilo sta drugo gledali. Osećaj je neverovatan.

Život je prost kao pasulj samo je potrebno verovati u čuda i pustiti ga da nam otkriva svoje čari, a ima ih i više nego što mislimo. Svaki dan je poseban na svoj način i nije ni sličan predhodnom, jedino mi ljudi dan možemo pretvoriti u dosadan dan. A umesto da dane pretvaramo u dosadne i obične pretvarajmo ih u nezaboravne i vredne svakog pomena. 

Koje je vaše omiljeno godišnje doba? 🙂

Оставите коментар