Zvukovi prirode koji opuštaju

Zvukovi su svuda oko nas, te oni i te kako umeju uticati na raspoloženje. U kojoj meri neki umeju smetati u istoj ili većoj drugi tako gode.

Smatra se da je miris jedan od jačih receptora pomoću kojeg se možemo setiti događaja iz prošlosti. Međutim morate priznati da dobro poznat zvuk ume podsetiti još brze. Neverovartno je koliko različitih glasova upamtimo u životu. Oni se razlikuju po boji, visini, a mi ih vrlo lako prepoznamo. Na isti način prepoznajemo ljude po njihovim lakim, snažnim, bučnim ili tihim koracima. Takođe, naš um memoriše zvuk smejanja po kojem se razlikujemo. Pa tako među hiljadu ljudi možeš prepoznati smeh drage osobe.

U zavisnosti od osobe, mnoge bebe lakše mogu zaspati uz muziku ili uspavanku. Međutim neki se umeju uspavati i uz zvuk miksera ili usisivača, dok je drugima portrebna tišina za san. Opuštajući zvukovi potiču iz prirode, pa tako vam cvrkut ptica može otklonito stres. Dovoljno je dati sebi oduška makar pet minuta i razlika će biti više nego uočljiva.

Moji prirodni zvukovi:

1. Talasi i žuborenje vode se nalaze na prvom mestu, dva zvuka kojima je teško odoleti. Još jači užitak se postiže ako zaista sedite na plaži u udišete miris soli.  Mozak istog momenta počinje lučiti dopamin, telo se opušta i nastaje osećaj mira i slobode. Uz talase često ide i vetar, pa tako mešavina prijatnih zvukova još više doprinosi užitku. Međutim naš um ne može dugo biti besposlen, pa se tako u ovoj prijatnoj atmosferi stvaraju najbolja rešenja i nove ideje. Zato je jako važno iskoristiti svaki trenutak, tako poneti sa sobom papir, olovki i zapisati sve ideje. Ko voli i ima priliku, taj može svoj posao poneti sa sobom, te i raditi bez stresa.

Pored mora, zvukovi koji prijaju su žuborenje reke, fontane i vodopadi. Ako niste znali voda sve pamti, pa tako se trudite da zapamti vaše vrednosti i pozitivnu stranu. Ako  mene pitate draže mi je padanje snega nego kiše, ali zvuk kapljica leči i opušta u velikoj količini. Jednom rečju voda je zaista lekovita!

Ako prilika ne dozvoljava, uz pomoć snimljinih zvukova se može postići isti efekat zadovoljstva. Um ne razlikuje stvarnost, pa tako ga vrlo lako možemo zavarati. Slušalice u uši i maštanje može početi.

2. Hodanje po snegu i opalom lišću– Sneg takođe prizvodi prijatan zvuk za naše čulo sluha. Škripanje pod nogama umanjuje nervozu i opušta vijugice. Koliko god voleli toplo vreme, hladni dani su i više nego neophodni za zdrav život. A sneg ne treba samo deci biti razlog za radost, pa se tako potrudite uživati u njegovom zvuku.

Jesen kao jesen uvek donese radost zbog svojih šarenih boja, ali i zbog zvuka. Gaženje po opalom lišću proizvodi šuštanje pod nogama koje nije previše glasno, pa tako prija našem umu. Stiskanjem ili cepanjem osušenog lišća se možete osloboditi stresa ili depresije.

3. Pucketanje vatre takođe spada u blage i prijatne šumove. Prijatnost je potpuna uz osećaj topline, a sam pucketajući zvuk vas vodi u drugu dimenziju. Kamin i sveće su odlična zamena logorskoj vatri, te je sigurnije i lakše. Uz pomoć današnje tehnologije, čaki ove zvukove možete naći na internetu, tako da ne postoji razlog da se ne opustite uz vatru.

Kao što sam na samom početku rekla, svi smo različiti, pa je u redu da vam neki zvuk ne prija. Pronađite ono što vam odgovara i uživajte u svakom datom trenutku. Osetićete se motivisano, rasterećeno i spremno za neke nove pobede. A ponekada nam je potreban samo jedan zvuk da bismo se osećali dobro, zvuk tišine…

Zvukovi su svuda oko nas i čine ovaj svet lepšim.

Pozdrav!

05.02.2021

1 thought on “Zvukovi prirode koji opuštaju”

  1. Повратни пинг: Kako ublažiti napad panike? - Stranice života %

Оставите коментар